Chcete vedieť, ako viest spokojnejší život, úspešnejšie vyjednávať s druhými, lepšie reagovať na ich priania či pripomienky a výrazne zlepšiť vzťahy s ľudmi okolo seba?

Väčšinou sa staráme o svoje fyzické zdravie, chodíme cvičiť, zdravo sa stravujeme, ale rovnako dôležité je aj dbať o zdravie svojich citov. Po tréningu emočnej inteligencie môže byť vaša myseľ rovnako spokojná ako vaše telo po výdatnej prechádzke v prírode. A navyše vám pomôže k šťastnejšiemu a spokojnejšiemu životu.

Emočná inteligencia EQ je spôsob, akým zaobchádzame so svojimi,  ale i s cudzími citmi a pocitmi. Dobrou správou je, že na rozdiel od IQ (inteligenčného kvocientu), ktorý sa v priebehu života v podstate nemení, si EQ môžeme ľahko zvýšiť. Výhody, ktoré zvýšenie EQ prináša? Dokážete lepšie pracovať s emóciami, čo vám zabezpečí nielen väčšiu spokojnosť so sebou samou, ale aj menej stresu a lepšiu komunikáciu s okolím. Zvýšiť svoje EQ nie je zložité. Stačí mať na zreteli niekoľko kľúčových faktorov a naučiť sa s nimi pracovať.

Zatočte so stresom

Istá miera stresu je podľa odborníkov celkom prospešná. Keď je ho veľa, začína byť nebezpečný. 

Odborníci radia, ako redukovať stres

Kto by chcel žiť v neustálom strese? Pri nadmernom vypätí alebo v zlosti oveľa rýchlejšie stratíte nervy a nakoniec sa budete cítiť ešte horšie. Existujú techniky na zvládanie stresu. V dlhodobejšom horizonte vám môže pomôcť napríklad joga, ale čo dokáže zlikvidovať stres okamžite? Keď začnete pociťovať, že strácate nad situáciou kontrolu, opláchnite si tvár studenou vodou (doslova si schlaďte hlavu) alebo sa choďte prejsť. Jednoducho opustite napätú situáciu a upokojte sa. Do ničoho sa vám nechce a prepadáte smutným náladám? Povzbudí vás aeróbne cvičenie, ktoré vás navyše aj vytrhne zo stereotypu. Šprint okolo domu alebo skákanie na švihadle úplne zmení váš pohľad na svet. Aké jednoduché!

Svoje najhlbšie pocity neskrývajte. Vyjadrite ich

Zásadným faktorom, ktorý je dôležitý na zvýšenie emočnej inteligencie, je schopnosť povedať partnerovi a svojim blízkym aj tie najintímnejšie pocity. Vo všetkých blízkych osobných vzťahoch nachádzame niečo, čo psychológovia nazývajú rovnováha dopytu a ponuky. Čím častejšie zareagujete na partnerov dopyt po pozornosti ústretovo, tým viac a lepšie vyjadrujete svoju lásku a utužujete vzťah. V blízkom a láskyplnom vzťahu sa žije šťastnejšie a hlavne vďaka nemu  zvládnete vzťahy, ktoré vám také blízke nie sú.

Nebojte sa asertivity. Neplatí, že mlčať je zlato

Nie vždy je jednoduché o veciach hovoriť. Avšak ak chcete svoju emočnú inteligenciu zlepšovať, budete musieť začať obhajovať svoje záujmy a jasne sa vyjadrovať. A ako hovoriť o nepríjemných veciach?  Technikou XYZ: Cítim X, keď v situácií Y spravíš Z. Napríklad:  Hnevá ma, keď po večeri neumyješ riad. Je to jednoduchý, jasný a účinný spôsob vyjadrovania pocitov, ktorý je oveľa väčšou nádejou na vyriešenie problému ako hádka, pretože je racionálny. 

Neobávajte sa problémov

Nachádzate sa v zložitej situácii? Vaše emočné zdravie závisí od toho, ako sa rozhodnete myslieť a konať. Môžete sa nechať ovládnuť zúfalstvom a frustráciou alebo optimisticky dúfať. V každej situácii si položte otázku „Aké z tohto plynie ponaučenie, čo môžem z tejto skúsenosti získať?“ Možno by pomohol úplne nový pohľad na vec. Keď sa pokúsite pozrieť sa na problém z úplne iného uhla pohľadu a rozhodnete sa niečo si odniesť, umožní vám to emočne náročné situácie celkovo oveľa lepšie zvládnuť.

Nebojte sa nepríjemných ľudí

Všetci sa občas musíme vyrovnať s nepríjemnými jedincami. Či už sú to úradníci, alebo tvrdohlavé deti, najlepším riešením v takej situácii je chopiť sa iniciatívy a nenechať sa manipulovať. Že ako? K dispozícii sú dva spôsoby. Ten prvý je, že skôr, než čokoľvek poviete, napočítajte do desať a premyslite si, čo chcete povedať, aby to neboli hlúposti. Ten druhý je, že si predstavíte aspoň na chvíľu seba v role tej nepríjemnej  osoby. Prejavte účasť napríklad:„Určite nie je ľahké celý deň obsluhovať klientov…“ Prelomíte bariéru a určíte smer. Svojím spôsobom pomôžete. Pretože nepríjemné a neslušné správanie veľa prezrádza o osobe, ktorá sa tak správa, a nie o vás!

Zbavte sa negatívnych emócií

Ľahšie sa to povie, ako spraví. Jednoduchá prvá rada znie: správanie sa druhých v žiadnom prípade neberte osobne. Myslíte si, že kamarátka vám nevolá, lebo na vás kašle. V skutočnosti môže byť zaneprázdnená a jednoducho momentálne na vás objektívne nemá čas. Druhá rada znie: majte vždy viac plánov ako jeden. Tým, že sa zameriavate len na jednu možnosť, sa sami dostávate do nebezpečnej situácie, ak nevyjde. Ale keď máte ešte v zálohe ďalšie alternatívy, ostávate stále v pozitívnom myslení – ak mi to nevyjde, ešte mám ďalšie možnosti.  Budete  sa môcť pozerať na svet z tej lepšej stránky. Vďaka optimistickému naladeniu budete emocionálne zdravšia.

Magazín Rodina a zdravie

Predchádzajúci článokProblémy s prostatou sa dajú riešiť
Ďalší článokChcem byť fit

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu