V našom organizme sú zakódované biologické rytmy, ktoré sa každý den opakujú… Tieto naše biologické hodiny ovplyvnujú aktivitu jednotlivých orgánov v priebehu celého dna. Experti dokonca tvrdia, že všetky bunky v našom tele majú svoj vlastný časový plán. Ked v nom nastane zmätok, cíti človek únavu a lahšie ochorie.
Ako fungujú naše orgány…
23. – 1. hodina
Nastáva najväčší útlm duševných schopností. Začína pracovať žlčník. Tí, ktorí majú s týmto orgánom problémy, sa obvykle v túto dobu budia alebo nemôžu spať.
1. – 3. hodina
V tejto dobe nastáva aj útlm mozgu, preto treba zvýšiť pozornosť na cestách. Telo produkuje maximum imunitných buniek, bolesť vnímame najsilnejšie. Krvný tlak je na minime. Aktivuje sa pečeň. Neodporúča sa piť alkohol, fajčiť, konzumovať tuky, ani kávu. Pečeň sa môže regenerovať a vykonávať svoju životne dôležitú detoxikačnú činnosť iba v spánku.
3. – 5. hodina
Vrcholí činnosť pľúc, preto sa v túto dobu budia fajčiari, astmatici, chorí na priedušky, nádchu a ľudia so zápalom dýchacích ciest. Dochádza k maximálnej spotrebe kyslíku, preto sa odporúča spánok pri otvorenom okne. Keď sa pravidelne budíme okolo 4. ho-diny rannej, môže ísť o varovný signál začínajúceho onemocnenia pľúc, alebo o úplné psychické vyčerpanie.
5. – 7. hodina
Najvyššiu činnosť dosahuje hrubé črevo. Okolo 7. hodiny rannej by sa mal človek vyprázdniť a vyhýbať sa stresu. Náhlenie sa medzi 5. – 7. hodinou nie je na mieste. Prebúdzať sa treba postupne, lebo ľudia sa práve v túto hodinu cítia veľmi zle. Je vhodné vypiť pohár čaju, aby sa podporila činnosť čriev.
7. – 9. hodina
Dostáva sa do činnosti žalúdok. Pracuje na plné obrátky a je pripravený prijať ďalší prísun energie. Odpočinok skončil, pečeň dokončila svoju aktivitu a teraz je možné zaťažiť ju ďalšou stravou. Bez obáv môžeme konzumovať väčšie množstvo jedla. Veľmi dôležité je dodať v túto dobu telu vitamíny. Telo potrebuje byť v teple, preto nie je vhodná studená sprcha ani kúpeľ.
9. – 11. hodina
V tejto dobe nastáva boj organizmu s akoukoľvek chorobou. V činnosti je slinivka brušná a slezina, čo ovplyvňuje tvorbu protilátok, využívanie živín a ovplyvňovanie hladiny krvného cukru. Ak konzumujeme v tejto dobe sladkosti, slinivka musí intenzívne pracovať, aby znížila hladinu krvného cukru. Neodporúča sa piť alkohol. Vhodné je ovocie a med. V tejto dobe nastáva výkonnostný duševný vrchol. Naopak, prílišnej fyzickej činnosti by sme sa mali v tomto čase vyhýbať.
11. – 13. hodina
Je to doba aktívnej činnosti srdca. Nie je dobré zaťažovať sa veľkým množstvom potravy. Okolo 13. hodiny nastáva mierny útlm, preto pozor na úrazy! Dochádza k náhlemu pocitu únavy a poklesu výkonnosti. Posuňte obed na neskôr a radšej sa choďte prejsť, alebo si doprajte krátky spánok.
13. – 15. hodina
V najvyššej činnosti je tenké črevo. Začína sa zvyšovať fyzická aktivita. V tejto dobe sa znižuje citlivosť zubov, takže je najlepšia doba na návštevu zubára.
15. – 17. hodina
Najviac pracuje močový mechúr. Je dobré piť bylinkové čaje a športovať. Tráviaci systém je schopný prijať výdatné jedlo, aktivita dosahuje druhý výkonnostný stupeň.
17. – 19. hodina
V činnosti sú ľadviny. Je potrebné vylúčiť všetko, čo im škodí – tuky, cukor, soľ, malinovky, chemikálie, kávu, alkohol, chlad a stresy. O tomto čase je veľmi prospešná masáž nôh, ktorá môže pomôcť zaťaženým ľadvinám a tým aj celému telu. Pokiaľ sa rodičom podarí dostať deti do postele do 19. hodiny, väčšinou spia bez problémov. Po tomto termíne však nastáva aktivita krvného obehu a telo aj duch majú väčšinou iné úmysly ako spánok.
19. – 21. hodina
Nastáva druhá perióda činnosti našich orgánov. Je to čas zvýšenej pozornosti, kedy sa darí tvoriť, ale aj vnímavejšie počúvať hudbu, či divadelnú hru. Okolo 20. hodiny pracuje pečeň na najvyšší výkon, takže dobre odbúrava alkohol. Takže teraz je ten správny čas na fľašu piva alebo pohár dobrého, kvalitného vínka. Je to tiež najúčinnejšia doby pôsobenia antibiotík a aplikáciu krémov na bolestivé miesta.
21. – 23. hodina
Je to doba činnosti „troch ohrievačov“, kedy sa telo pripravuje na spánok, preto by sme nemali nič činiť pre jeho aktiváciu. Nefajčíme a vynecháme jedlo.