Naša imunita stojí v zimných mesiacoch pred náročnou úlohou – ochrániť organizmus pred vírusovými infekciami, ktoré sa v tomto období vyskytujú veľmi často. A pretože sa s lepšou odolnosťou spája dostatok vitamínov, prichádza na rad ovocie. Po akých druhoch však siahnuť, ak si chceme dopriať aj niečo iné ako naše domáce jablká a hrušky? Má vôbec konzumácia plodov z druhej strany sveta zmysel? Vďaka nasledujúcim tipom zistíte, ako aj v chladnejšom počasí dopriať telu to, čo si zaslúži.
Ako na lepšiu imunitu
Aby imunita fungovala správne, treba sa o telo starať po celý rok, nielen v období chrípok a viróz. Imunitný systém ovplyvňuje celková životospráva, množstvo pohybu, dostatočný spánok, úroveň stresu a samozrejme jedálniček, ktorý by mal byť pestrý a vyvážený.
Imunitu tiež môžeme podporiť práve dostatočným príjmom vitamínov. Z pohľadu obranyschopnosti je kľúčový vitamín A, ktorý prispieva k ochrane buniek a stimuluje činnosť imunitného systému. Netreba zabúdať ani na vitamín D, ktorý účinne bojuje so zápalovými procesmi v tele. Najčastejšie skloňovaným vitamínom v súvislosti s imunitou je však vitamín C, ktorý je skvelým antioxidantom. „Céčko“ nájdeme najčastejšie v zelenine a ovocí, vrátane toho exotického. Medzi najväčšie zdroje patria citrusové plody ako pomaranče, mandarínky, grepy, citróny či limetky.
Vedeli ste tiež, že tento vitamín môže prispieť ku skráteniu choroby? Ak cítite, že vaše telo bojuje s prechladnutím, mali by ostať v teple, dopriať si zaslúžený oddych a zaobstarať si poriadnu dávku vitamínov v podobe ovocia z online supermarketu Košík.sk, kde si určite vyberiete z domácich aj exotických druhov. Kuriér vám túto zdravú objednávku privezie až k dverám a vy tak môžete naďalej naberať potrebnú silu v pohodlí vášho domova.
Nebojte sa exotiky
To, koľko živín nájdete v jednotlivých druhoch ovocia, sa odvíja od podmienok pestovania, zrelosti plodu či spôsobu zberu. Aj preto nám citrus vypestovaný v skleníku nikdy nedodá toľko vitamínov ako zrelý pomaranč, ktorý si odtrhneme na tropickej dovolenke. Aj napriek tomu by sme sa exotickému ovociu nemali vyhýbať. Týka sa to najmä zimného obdobia, keď je v obchodoch výber čerstvého lokálneho ovocia obmedzený.
„Exotické ovocie netreba zavrhovať kvôli tomu, že nevyrástlo v našich podnebných podmienkach. Nové a menej známe druhy by sme však mali konzumovať obozretne a dávať si pozor, či u nás nevyvolajú alergickú reakciu. Tú môže podporiť aj chemická ochrana na ovocí, ktorá je potrebná na dlhý transport,“ vysvetľuje Robert Brejc, International director online supermarketu Košík.sk
Ako predchádzať strate vitamínov
Exotické ovocie by sme mali konzumovať ideálne čerstvé, keďže každá tepelná úprava zásadne ovplyvňuje obsah živín. Nejde však len o varenie – množstvu vitamínov neprospieva ani sušenie či mrazenie. Najviac „trpí“ práve vitamín C, ktorý je rozpustný vo vode a citlivý na teplo. Čo to znamená v praxi? Ak sa doma rozhodnete pripraviť si marmeládu z čiernych ríbezlí, ich varením zanikne väčšina vitamínov.
Na čo si dať pri nákupe pozor
Ovocie sa kazí veľmi rýchlo, preto je dôležité sa vyhýbať nahnitým či inak poškodeným plodom, na ktoré jednoduchšie nasadá pleseň. Každý má tiež iné požiadavky na skladovanie. Ak sa teda rozhodnete vyskúšať nový druh, vopred si zistite, či bude mať miesto v chladničke alebo špajze. V každom prípade by ste ho však mali skonzumovať ideálne do troch dní.
„Doma nikdy nemôžeme napodobniť skladovacie podmienky z obchodov. Ovocie väčšinou obsahuje veľa vody, kvôli čomu sa rýchlo pokazí. V chladničke zasa môžu niektoré druhy stratiť chuť. Preto nikdy nekupujme veľké zásoby čerstvého ovocia, ak ho nemôžeme zjesť hneď. Poslednou záchranou je zmrazenie, ktorým sa však tiež zničí časť vitamínov,“ dodáva Brejc z online supermarketu Košík.sk.