Viete, aké poklady sú ukryté v koreničkách? Koreniny vylepšujú nielen chut jedlám, ale aj zdravie – nie náhodou sa nazývajú liečivými zázrakmi.

V základnej zostave korenín v kuchyni by nemali chýbať bazalka, bobkový list, rasca, kôpor, oregano, paprika, tymian, karí, čierne, biele a zelené korenie. K ďalším užitočným druhom korenia patria mletá škorica, klinčeky a muškátový oriešok. Ak máte odvahu trochu si zaexperimentovať, môžete sa pustiť aj do skúšania menej obvyklých druhov korenia – pre oživenie chutí občas použiť aj menej známe alebo exotické druhy korenia. 

Príjemná aróma

Čili sa kamaráti s mexickou, čínskou a indickou kuchyňou. Ochutiť ním môžete guláš, držkovú polievku a množstvo zeleninových jedál. Čili obsahuje kapsaicín, ktorý likviduje rakovinové bunky, zahreje, odplaví hlieny z dýchacích ciest a podporí trávenie. Pri varení je najlepšie kombinovateľný s oreganom a cesnakom. Ďumbier – teda zázvor, charakterizuje teplá, sladká aróma a štipľavá chuť. Smelo po ňom siahnite, ak varíte zeleninové pokrmy, kura, ryby a polievky. Zázvor sa považuje za afrodiziakum, pomáha aj pri ranných tehotenských nevoľnostiach a pri cestovnej nevoľnosti. Potláča nadúvanie, prospieva tráveniu, navracia chuť do jedla a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ak si z tela chcete vyhnať toxíny, pripravte si koreninový nápoj – zalejte lyžičku nastrúhaného zázvoru vriacou vodou, po chvíli pridajte šťavu z citróna a med.

Úžasná chuť

Ak s niekým vo vašom okolí „šijú všetci čerti“, ochuťte mu rozmarínom hrachovú alebo špenátovú polievku, karfiol, tekvicu, lososa, divinu, kačicu, králika, jahňacinu, bravčovinu alebo šaláty. Na dve porcie postačí jedna malá lyžička. Keď grilujete mäso, prihoďte na tlejúce uhlíky rozmarínovú vetvičku – jej silice zneškodnia rakovinotvorné látky, ktoré môžu vznikať z odkvapkávajúceho tuku, ktorý sa spaľuje v pahrebe. Rozmarín odstraňuje únavu, bolesti hlavy, zlepšuje pamäť a zvyšuje krvný tlak. Alebo skúste šafran – účinkuje ako analgetikum, zmierňuje menštruačné bolesti a ťažkosti pri prechode. Korenie môžete dostať buď vo forme celých sušených blizien alebo mletý. Šafran sfarbí ryžu, polievku či omáčku krásne dožlta, do jedla sa vkladá krátko pred dovarením.

Cesnak – chutný aj zdravý

Cesnak vždy mal a stále má široké použitie ako korenie. Najčastejšie sa pridáva k mäsitým jedlám, obzvlášť k divine, baranine, hydine, k rybám, ale aj do polievok. Je nenahraditeľný pri konzumácii uhoriek a ostatnej zeleniny. Táto, už aspoň päťtisíc rokov známa rastlina obsahuje antibakteriálne látky a okrem toho skoro všetky bioprvky, enzýmy, rastlinné hormóny, pektín, bielkoviny, buničinu a ďalšie životodarné zložky. Má antibiotické vlastnosti a pomáha pri liečbe infekcií a pri zažívacích ťažkostiach.

Predchádzajúci článokUmývanie riadu môže byť ešte ekologickejšie
Ďalší článokDobrá nálada po celý deň