Pozitívne účinky korenín na zdravie sú známe celé storočia. Obsahujú často množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok. Kvalita korenín súvisí s ich obsahom esenciálnych olejov. Sú výborným prostriedkom na prevenciu rôznych zdravotných ťažkostí, ale pomáhajú aj keď už nejaký zdravotný problém nastane. A samozrejme, správne ochutené a voňavé jedlo nám prináša aj kulinársky a zmyslový zážitok.

Čierne korenie

Je to celosvetovo najpoužívanejšia korenina. Plod rastliny piepor čierny pochádza z Indie a podľa dĺžky zrenia a spôsobu spracovania jeho bobúľ ho označujeme ako biele, zelené a čierne korenie. Pri varení sa používa už od čias staroveku. V čiernom korení sa nachádza alkaloid piperín, ktorý má mnoho skvelých účinkov na ľudské zdravie. Medzi najznámejšie patrí podpora trávenia, úľava pri príznakoch prechladnutia, podpora krvného obehu a silné antioxidačné vlastnosti. Vďaka „superschopnosti“ piperínu významne zvyšovať vstrebávanie živín a účinných látok odporúčame nešetriť s čiernym korením pri ochucovaní Vašich obľúbených jedál.

Červená mletá paprika

Po čiernom korení je druhou najpoužívanejšou koreninou na svete. Prvé zmienky o jej používaní sú staré celé tisícročia. Sladká paprika sa vyrába z vysušených a pomletých dužín červenej papriky, z ktorej sa odstránia semená. Ak sa semená neodstránia, produktom je pálivá paprika. Konzumácia tejto koreniny podporuje imunitu, podporuje a urýchľuje trávenie, odstraňuje plynatosť a bolesti brucha. Dokonca prečisťuje tráviaci trakt, podporuje metabolizmus tukov a jej účinky sa využívajú pri chudnutí.

Čili

Obľúbené čili papričky vďačia za skvelé účinky látke kapsaicín. Ten redukuje chuť do jedla a zrýchľuje spaľovanie tukov. Vďaka tomu sa zvykne odporúčať pri chudnutí. V mnohých kultúrach sa tiež považuje za afrodiziakum.

Sušená cibuľa

Pozitívny vplyv cibule na zdravie je všeobecne známy. Šetrným spracovaním a sušením si dokáže zachovať významnú časť účinných látok. Napríklad polyfenolov, ktoré hrajú dôležitú úlohu v prevencii mnohých civilizačných ochorení. Polyfenoly sú tiež významným probiotikom, ktoré zvyšuje pomer „dobrých baktérií“ v črevách. Cibuľa je hlavne významným zdrojom flavonoidov, ktoré pomáhajú našim cievam a optimálnemu krvnému tlaku. 

Kurkuma

Je vynikajúca korenina, ktorá sa používa hlavne v indickej a ázijskej kuchyni, ale v poslednej dobe si získava obľubu aj v našich končinách. Má výraznú žltú farbu, ktorú jej prepožičiava látka kurkumín. Práve kurkumín poskytuje kurkume jej výrazné protizápalové účinky a množstvo zdravotných benefitov. Užívanie kurkumy pozitívne vplýva na posilnenie imunity, zdravé srdce a cievy, podporuje trávenie a pomáha dokonca udržať duševnú rovnováhu. Výhodou sú široké možnosti použitia nielen v kuchyni: čerstvá či sušená, do jedál, nápojov a dokonca aj ako pleťová maska.

Zázvor 

Veľmi obľúbená rastlina, popularitu si získala hlavne v posledných rokoch. Zázvor sa môže konzumovať čerstvý, sušený, alebo ako korenina. Obsahuje éterické oleje, vďaka ktorým má jedinečnú vôňu a chuť. Najdôležitejším z nich je gingerol. Táto bioaktívna zlúčenina má silné protizápalové a antioxidačné účinky na naše zdravie. Významne pomáha pri nevoľnostiach, ako tehotenských, tak aj po medicínskych zákrokoch. Zrýchľuje metabolizmus, zmierňuje plynatosť, pomáha bojovať s infekciami, priaznivo pôsobí pri nachladení a chrípke, zmierňuje bolesti svalov, dokonca aj menštruačné bolesti.

Kardamóm

Všestranne využiteľná korenina, hodí sa do sladkých aj slaných jedál. Má skutočne širokú plejádu pozitívnych zdravotných účinkov. Pomáha uvoľniť žalúdočné kŕče a zmierňuje pálenie záhy. Má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, pomáha regulovať krvný tlak. Používa sa aj pri bolestiach hlavy a nevoľnosti. Stačí rozhrýzť pár semienok kardamómu, pomôže Vám to uvoľniť sa a osvieži aj dych. Ďalší jednoduchý spôsob, ako si užiť jeho výnimočné vlastnosti je pripraviť si napríklad čaj, alebo iný nápoj.