Ak hľadáte nové inšpirácie na veľkonočný stôl, inšpirujte sa našimi unikátnymi receptami. Dnes pre vás vytvroil veľkonočnú špecialitu s Karpatským KB foodbloger Juraj @meat.ing.
Suroviny:

- hovädzia roštenka (roastbeef) 500g
- šalotka 100g
- zelene korenie 10g.
- Karpatské KB 3PL
- smotana na šľahanie 150ml
- vývar hovädzí 500ml
- rukola 100g
- parmezán 50g
- kapari 20g
- vlašské orechy
- maslo
- soľ, korenie
Postup:
Roštenku očistíme, osolíme, okoreníme a sous-vidujeme 4hod. na teplote 58st. Necháme vychladnúť a následne prudko opečieme zo všetkých strán ( ak nemáme sous-vide, pečieme v rúre pri teplote cca 100st. až do vnútornej teploty mäsa 55 stupňov.)
Na omáčku si na jemno nakrájanú šalotku opečieme na masle do zlatohneda, pridáme rozdrvené zelené korenie, krátko opečieme. Podlejeme Karpatským KB, opäť krátko prevaríme a následne podlejeme vývarom. Varíme na strednom ohni až sa nám omáčka zredukuje cca na tretinu. Vtedy pridáme smotanu a varíme ďalej, opätovne až na tretinu objemu (omáčka musí získať konzistenciu pri ktorej sa drží na zadnej strane lyžičky). Omáčku rozmixujeme do hladka, dochutíme soľou naplníme do zdobiacej nádoby.
Na tanier servírujeme prepláchnutú rukolu, na tenko narezanú roštenku (môže byť aj studená), posypeme na jemno nastrúhaným parmezánom, nasekanými orechami, vysmaženými kaparami, polejeme omáčkou a dozdobíme mikro-bylinkami.
Podávame s chrumkavým chlebom alebo s pečivom.
TIP od Juraja: ak chceme docieliť lahodnú chuť, tak ešte teplú omáčku môžeme po rozmixovaní zjemniť kockou studeného masla.
Dobrú chuť Vám praje Karpatské KB.
Foto a recepty v spolupráci s Karpatským KB vytvoril Juraj Praženka
Inšpirujte sa, viac ako 60 rôznych inšpiratívnych receptov nájdete nawww.karpatskebrandy.sk
TIP: Lahodná chuť pre vaše recepty
Tradiční kuchári, ale aj moderní a kreatívni fanúšikovia varenia mimoriadne ocenia pri príprave receptov kvalitu troch verzií Karpatského KB. Karpatské KB je tradičný slovenský produkt, ktorý poznajú už viaceré generácie. Súčasťou nápoja je kvalitný vínny destilát aj slovenský med. Má plnú vyváženú chuť a jemnú vôňu s nádychom vanilky a sušeného ovocia. Môžete si ho vychutnať aj samostatne, ku šálke kávy, v miešaných nápojoch, či už studených alebo horúcich.
Karpatské KB nájdete za výhodné ceny aj na e-shope: www.najnapoje.sk