Výdatné raňajky sú základom dňa. Sú ideálnym sprostredkovateľom dobrej nálady a celodennej výkonnosti. Ak chcete byť plní energie a vitality, nevynechajte raňajky, ktoré si navyše môžete pripraviť jednoducho a rýchlo z kvalitných potravín.
Ráno je dobré naštartovať metabolizmus zdravými raňajkami. Zamilujte si raňajky tak, ako samotné ráno, keď sa prebúdza nový deň a svet sa dáva do pohybu. Vychutnajte si tie krásne chvíle, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa a prispejú k potrebnej vitalite. Raňajky majú byť dostatočne sýte a primerane kalorické – podľa veku, pohlavia, hmotnosti a pracovnej záťaže. Pri prvom rannom jedle je odporúčaná konzumácia dostatočného množstva ľahko stráviteľných bielkovín a sacharidov. Dôležité sú však aj minerály a vitamíny, ktoré telu zabezpečíte prísunom čerstvej ovocnej alebo zeleninovej šťavy. Skvelé ranné menu je celozrnné pečivo, kvalitný tvrdý syr, oriešky, ľanové semienka a voňavý bylinkový čaj.
Zdravé a chutné raňajky
Mnohí z nás si chutné raňajky bez klasických mliečnych výrobkov nevedia ani predstaviť. Čerstvý jogurt, tvaroh a smotana skvelým spôsobom obohacujú náš jedálny lístok a navyše sú aj zdravé. Biele jogurty vďaka obsahu probioticky pôsobiacich kmeňov baktérií pomáhajú obnovovať črevnú mikroflóru. Ak je črevná mikroflóra narušená, môže byť príčinou zlého trávenia, alergií, problematickej pleti a mnohých iných ťažkostí. Jogurty sa majú konzumovať v čo najčerstvejšom stave, nakoľko množstvo zdraviu prospešných baktérií v nich časom klesá. Rovnakej obľube sa teší mäkký aj tvrdý tvaroh a oba sú vhodné tak na priamu konzumáciu, ako aj na prípravu nátierok. Na priamu konzumáciu je vhodná aj kyslá pochúťková smotana, ktorá sa vyrába z čerstvého nepasterizovaného mlieka.
Skvelé ranné menu
Hoci sa na celom svete na raňajky jedia vajcia rôznych zvierat, spotreba slepačích vajec nemá konkurenciu. Jedlá z vajec sú mnohými považované za najvšestrannejšie, nakoľko majú pri tepelnej úprave jedinečnú schopnosť spojiť sa s ostatnými ingredienciami a navyše, výborne chutia. Na raňajky je vajcia možné variť samostatne, na tvrdo aj na mäkko, je z nich chutná praženica, hemendex či „volské oká“. Ich využitie je maximálne široké. Podstatné je, že vajcia sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, bielkovín, lipidov, minerálnych látok, vitamínov E, D, A, K a B, preto sú do ranného menu vhodné.
Prečítajte si aj o tom ako byť šťastný alebo ako si udržať sviežu myseľ.