Mnohí z nás si chutné raňajky či večeru bez klasických mliečnych výrobkov nevedia ani predstaviť. Čerstvý jogurt, tvaroh, bryndza a smotana skvelým spôsobom obohacujú náš jedálny lístok a navyše sú aj zdravé.

Biele jogurty vďaka obsahu probioticky pôsobiacich kmeňov baktérií pomáhajú obnovovať črevnú mikroflóru. Ak je črevná mikroflóra narušená, môže byť príčinou zlého trávenia, alergií, problematickej pleti a mnohých iných ťažkostí. Jogurty sa majú konzumovať v čo najčerstvejšom stave, nakoľko množstvo zdraviu prospešných baktérií v nich časom klesá. Tvaroh sa vyrába z mlieka vyzrážaním. Sladký tvaroh vznikne za pomoci syridla a kyslý pridaním baktérií mliečnych kvasiniek. Rovnakej obľube sa teší mäkký, aj tvrdý tvaroh a oba sú vhodné tak na priamu konzumáciu, ako aj na prípravu náplní do múčnikov, krémov a iných gastronomických pochúťok. Na priamu konzumáciu je vhodná aj kyslá pochúťková smotana, ktorá sa vyrába z čerstvého nepasterizovaného mlieka. Skvelo chutí aj v nátierkach a v zeleninových šalátoch. Bryndza sa vyrába zo syrov z ovčieho mlieka alebo zo zmesi syrov z ovčieho a kravského mlieka, patrí do skupiny prírodných syrov. Skvelo obohacuje náš jedálny lístok a ulahodí tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni. Tvaroh sa vyrába z mlieka vyzrážaním.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu