Vôňa pečených gaštanov a ich jemná sladkastá chuť neodmysliteľne patria k neskorej jeseni. Ak na prechádzke natrafíte na jedlé gaštany, pozbierajte ich. Zopár vložte do vrecka kabáta, aby vás celú zimu nabíjali energiou, z ďalších si urobte liečivý elixír a zvyšok uvarte alebo upečte. Zdvihnite aj pár zelených listov, čaj z nich zmierňuje kašeľ.

Čo obsahujú gaštany

Plody gaštana jedlého majú vysokú nutričnú a energetickú hodnotu. V 10 gramoch plodov je 6 – 8 g bielkovín, 4 g tukov, 30 – 40 g sacharidov, 40 mg vitamínu C a 15 mg vitamínu B1, ďalej draslík a fosfor. Konzumujú sa pečené i varené a sušené plody sa melú na múku pre potravinárske účely. Gaštany pomáhajú pri črevných, dýchacích problémoch i vysokom krvnom tlaku.  

Ako sa pečú?

Pečené gaštany sú lepšie na chuť a vôňu. Stačí ich umyť, narezať do kríža, dať na plech, občas premiešať a piecť pri teplote 200 °C. Upečené sú vtedy, keď sa začnú otvárať a kuchyňu naplní ich príjemná a charakteristická vôňa. Osvedčilo sa i pečenie v kastróle s hrubým dnom, pri teplote 200 stupňov. Gaštany treba narezať, kastról prikryť a občas nim zatrepať. Keď začnú gaštany pukať a farbiť sa do hneda, sú hotové. Pečenie trvá 7 až 15 minút.

Gaštany 2

Ako sa varia?

Varené jedlé gaštany sú vynikajúcim základom na krémovú polievku, strúhané alebo pasírované sa pridávajú do sladkých ovocných a šľahačkových pohárov. Predtým ich treba uvariť: gaštany umyjeme vo vode a ostrým nožom narežeme do kríža v strede alebo na špičke. Vložíme ich do hrnca, zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu a asi 20 minút ich varíme na miernom ohni. Hrniec odstavíme na 5 až 7 minút, vodu nezlejeme, ale dierkovanou naberačkou vyberieme toľko gaštanov, koľko ich stačíme olúpať, kým sú horúce. Ak gaštany vychladnú skôr, než ich olúpeme, prihrejme ich. Uvarené gaštany, ktoré nespotrebujeme, prepasírujeme, pridáme  do nich kúsok masla, urobíme z nich gule, dáme do mikroténového vrecúška a odložíme do mrazničky.  Môžeme ich kedykoľvek rozmraziť a použiť.

Gaštany v ľudovom liečiteľstve

– Starí ľudia si ešte aj dnes vkladajú gaštany do vrecka kabátov a prevaľujú ich v dlani, aby im ruky zvláčneli a spevneli. Veria, že pri každom dotyku naberajú z nich silu.

– Zdraviu prospievajú, ak ich nazberáte toľko, koľko máte rokov a jeden navyše, ktorý si dáte do plátenného vrecúška pod vankúš, aby počas spánku energia z neho posilňovala telo i myseľ.

– Gaštany obsahujú triesloviny, preto sa využívali pri hnačkách. 

– Zelené listy stromu sušili a varili z nich čaj pri kašli.

Gaštanový elixír

Na jeho výrobu potrebujeme 60 ml Alpy a 2 väčšie gaštany. Do uzatváracej fľašky alebo pohára nalejeme Alpu a vložíme do nej gaštany, ktoré sme olúpali a rozkrojili na štvrtiny. Necháme 30 dní uležať, ale pokiaľ možno každý deň pohárom potrepeme. Po 30 dňoch precedíme a zlejeme Alpu do pôvodnej fľaštičky a môžeme to používať.

Pomáha na uvoľnenie svalov po lyžovaní, po namáhavej túre alebo cvičení. Svaly sa uvoľnia a ďalší deň únava svalov celkom ustúpi. Elixírom si môžeme ponatierať aj kĺby, opuchy a kŕčové žily. Pri migréne nanesieme pár kvapiek elixíru na tampón a masírujeme ním krčnú chrbticu smerom k hlave, potrieť si môžeme aj spánky smerom k vlasom. Úľavu čoskoro pocítime.

gaštanové pyré

Gaštanové pyré 

Potrebujeme: 0,5 kg gaštanov, 0,25 l mlieka, 125 g hroznového cukru, vanilku,  štipku škorice a 1 lyžicu rumu (nemusí byť). Gaštany na vrchu narežeme, prelejeme vriacou vodou a varíme 8 až10 minút.  Ešte horúce olúpeme, povaríme v mlieku s cukrom a vanilkou tak dlho, kým sa nedajú ľahko rozpučiť na kašu. Potom zmes rozmixujeme a primiešame rum, prípadne škoricu. Pyré je ideálnou plnkou do múčnikov alebo dezertov s ovocím, pudingom a so šľahačkou. 

Gaštanová plnka do moriaka

Potrebujeme: 200 g gaštanov, kuraciu pečeň, 3 rožky, 1 dl mlieka, 80 g masla, 3 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, troška muškátového kvetu, petržlenovú vňať. Rožky zalejeme mliekom, maslo vymiešame s 3 žĺtkami a pečeň nakrájame na malé kúsky a podusíme na masle. Gaštany uvaríme, olúpeme a nahrubo nasekáme. Keď sú rožky nasiaknuté, vytlačíme z nich mlieko a zmiešame so žĺtkami, pridáme pečeň, koreniny, gaštany. Na záver primiešame vyšľahané bielky, zmesou naplníme moriaka a dáme piecť.

Predchádzajúci článokOČISTA A KILÁ DOLE – BEZ HLADOVANIA
Ďalší článokVýživové doplnky – dobrá investícia do imunity, alebo vyhodené peniaze?