Bryndza je považovaná za unikátny prírodný patent. Proces jej zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobuje, že sa v nej premnožia „priateľské“ baktérie mliečneho kvasenia – probiotiká, ktoré majú blahodarné účinky na ľudský organizmus.
Bryndza je považovaná za výživovú bombu, plnú probiotík, ktorá pomáha v ľudskom tele znižovať cholesterol, cukor v krvi či zápalové parametre. Preto by ani v jarnom období nemala bryndza na našich stoloch chýbať spolu s ďalšími probiotickými potravinami, ktoré podporujú nielen dobré trávenie, ale aj celý imunitný systém. Práve na jar je bryndza najchutnejšia aj najzdravšia, pretože v tomto období ovce spásajú čerstvú jarnú trávu bohatú na živiny.
Vynikajúci zdroj živín
Niektoré druhy baktérií sú pre ľudský organizmus zdravé a prospešné. Sú to probiotiká, ktoré v tele bojujú práve proti tým škodlivým. Viete ktoré ďalšie potraviny probiotiká obsahujú? Vynikajúcim zdrojom živých probiotík a biologicky aktívnych enzýmov je kyslá kapusta a kyslomliečne výrobky. Kyslá kapusta, kefír, acidofilné mlieko a biely jogurt patria do skupiny potravín, ktoré sa radia spolu s bryndzou medzi najsilnejšie probiotické potraviny. K tejto skupine patria aj tepelne nespracované syry, ktoré sa vyrábajú zo surového nepasterizovaného mlieka a nakladaná zelenina, ktorá obsahuje tiež množstvo vitamínov a čistí črevnú mikroflóru. Ak si tieto chutné výrobky doprajete čo najčastejšie, urobíte veľa nielen pre svoj tráviaci systém, ale aj pre celkovú imunitu.