Ingrediencie:
- 2 balenia vyvaľkaného čerstvého lístkového cesta
- 1 vajce na potieranie
Plnka:
- 3 bielky (asi 100 g)
- 210 g kryštálového cukru
- Asi 30 g lyofilizovaných (mrazom sušených) jahôd
- 200 g horkej čokolády na polevu
- 50 g tuku do polevy
- Zopár lyofilizovaných jahôd na ozdobenie
Ako na to?
Lístkové cesto narežeme na rovnaké, asi 2 cm hrubé pásy.
Pásiky omotáme zošikma okolo rúrok alebo kornútkov na šamrolky tak, aby sa aspoň čiastočne prekrývali.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme ich na 180 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) asi 15 minút do zlatohneda. Potom ich necháme úplne vychladnúť.
Po vychladnutí oblejeme rolky roztopenou čokoládou dobre rozmiešanou s tukom do polevy. Necháme stuhnúť.
Na plnku šľaháme bielky spolu s cukrom nad parou asi 8 minút na vysokých obrátkach. Potom pridáme na prach rozdrvené mrazom sušené jahody a ešte asi 2 minúty šľaháme spolu s bielkami.
Pomocou zdobiaceho vrecka naplníme penu do upečených a vychladnutých roliek lístkového cesta. Povrch šamroliek posypeme natrúseným sušeným ovocím a môžeme podávať.
Chuť aj atmosféru Valentína vyladí pohár lahodného červeného vína z unikátne novej kolekcie Vitis Vegan, odrody Zweigeltrebe. Pôvod tejto modrej muškátovej odrody pochádza z Rakúska. Toto nádherné červené víno s vôňou višní má chuť s nádychom šípkového lekváru a dokonca s jemným podtónom kávy.
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty Miška Smolová IG FB www.sistersbakery.sk