V slovenskej gastronómii sa na prípravu studenej kuchyne využíva najčastejšie extra panenský olivový olej. Ak sa budeme držať nepísaného pravidla, že sú nám biologicky najbližšie produkty, na ktorých výrobu boli použité suroviny dopestované v našich zemepisných šírkach, dokážeme veľmi ľahko nájsť olej, ktorý v mnohých ohľadoch predčí ten olivový. Navyše má mimoriadne rôznorodé priaznivé výživové vlastnosti. Je to tekvicový olej. 

Ochutnali ste už tekvicový olej? 

Kto neochutnal tekvicový olej, ťažko si dokáže predstaviť tú jemnú a zároveň plnú orechovú chuť, ktorá hladko kĺže dolu hrdlom až skončí v žalúdku, ktorý príjemne zohreje. Na rozdiel od extra panenského olivového oleja ho môžete konzumovať aj priamo. Aj olivový olej môžete piť, no musíte byť pripravení na horkastú chuť, ktorá v závere hrdlo trochu poškriabe, čo nemusí byť každému po chuti. Tekvicový olej je násobne jemnejší a lahodnejší. Gurmáni poznajú široké využitie tekvicového oleja pri príprave zeleninových šalátov, polievok, omáčok, cestovín, nátierok, koláčov alebo priamo ako doplnok k syrom a mäsám. Nehodí sa na fritovanie a smaženie, čo mu neuberá na hodnote, pretože vďaka tomu si zachováva množstvo výživných látok. V krajnom prípade ho môžete využiť na krátkodobú tepelnú úpravu, pri ktorej teplota neprekročí 120°C. 

Najkvalitnejší je olej z vylisovaných surových jadierok, čím sa odlišuje „šajerského tekvicvého oleja“

Rozlišujte tekvicové oleje

Tekvicový olej sa vyrába lisovaním tekvicových jadierok. Ale pozor! Už na začiatku musíme upozorniť na rozdiely pri výrobe rôznych druhov tekvicového oleja. Existujú totiž minimálne dva spôsoby spracovania jadierok, ktoré majú za následok rozdielne vlastnosti oleja. Prvý spôsob postupuje podľa štajerskej tradičnej receptúry, kedy sa jadierka rozdrvia a zmiešajú so soľou a vodou. Výsledná hmota sa pomaly praží a nakoniec vylisuje. Druhý spôsob je založený na lisovaní jadierok priamo v surovom stave. Na tento spôsob je potrebných podstatne viac jadierok, avšak kvalita je o to vyššia, keďže v tomto proces výroby nedochádza k premiešavaniu s vodou a soľou ani k zohrievaniu, ktoré ničí labilnejšie látky v oleji. To, čo lisovaním dostaneme z jadierok, je čistý naturálny olej v plnej kvalite. 

Tip redakcie

Vrelo môžeme odporúčať tekvicový olej od FARMY TEKVIČKA z Malého Cetína. Vyrába ho rodinná farma, ktorá do svojich produktov dáva srdce. Môžete si byť zároveň istí, že na kvalitu oleja tu dbajú násobne viac ako v prípade priemyselne vyrábaných olejov. O tom, ako s podnikaním začínali a ako vnímajú svoje poslanie prinášať kvalitné produkty si môžete prečítať na Farma tekvička. Na uvedenej stránke nájdete aj kvalitné tekvicové oleje.

A čo výživová hodnota?

Ako v každom článku o tekvicovom oleji, ani v tomto nemôžme zabudnúť na samotnú výživovú hodnotu. Určite sa o nej popísalo už pomerne veľa. Niektoré údaje sú trochu nadsadené, iné zasa malo zdôrazňované. V každom prípade sa väčšina odborníkov zhoduje v tom, že tekvicový olej má priaznivé činky pri kardiovaskulárnych problémoch. Štúdie ukazujú, že prostredníctvom fytosterolov v oleji je v organizme redukovaná hladina cholesterolu. Fytosteroly totiž rôznym spôsobom bránia vstrebávaniu cholesterolu v tele, vďaka čomu je cholesterol vylučovaný z tela von. 

Štúdie ukazujú, že prostredníctvom fytosterolov v oleji je v organizme redukovaná hladina cholesterolu.

  • Takisto sa potvrdil názor, že má tekvicový olej pozitívne účinky na psychické zdravie. Dôležitý je obsah aminokyseliny tryptofanu; tá je dôležitá pre syntézu niektorých dôležitých látok v tele – serotonín, melatonín, nikotinamid. Práve účinok týchto troch z tryptofanu vzniknutých látok je dôležitý pre zlepšenie kvality spánku, úzkostí a rôznych psychických porúch. Niežeby tekvicový olej sám o sebe stačil, ale jeho vplyv je významný.
  • Je nespornou pravdou, že tekvicový olej má aj antioxidačné účinky. Vďačí za to obsahu vitamínu E. 
  • Mnohé články tvrdia, že tekvicový olej napomáha chudnutiu. Presnejšie by bolo vhodné povedať, že pozitívne ovplyvňuje a hlavne zrýchľuje metabolizmus. Navyše pomáha regulovať chuť na jedlo a v neposlednom rade zbavuje telo toxínov. 

Tekvicový olej zlepšuje kvalitu spánku, zmenšuje úzkosti a tlmí psychické poruchy

  • Olej tiež preukázateľne pôsobí priaznivo na veľkosť prostaty. Štúdií, ktoré účinnosť potvrdzujú, je celý rad, čo môžeme považovať za jasný dôkaz. Účinnosť je spôsobená inhibíciou enzýmu 5-a-reduktázy, ktorý premieňa testosterón na dihydrotestosterón. Nedá sa povedať, že by poslúžil ako jediný a univerzálny liek, ale z dlhodobého hľadiska pomáha pri zväčšení prostaty a môže podporiť účinok lekárom predpísaných liekov.
  • Účinkuje takisto proti vypadávaniu vlasov a to hlavne kvôli obsahu zinku.

Viac ako tisíc slov o tekvicovom oleji by ho určite lepšie priblížila samotná ochutnávka. V súčasnosti si už tento prospešný a chutný olej môžete zakúpiť v mnohých potravinových predajniach. Zároveň existuje množstvo domácich výrobcov, ktorí produkujú vysokokvalitné výrobky.