Mnoho ľudí hodnoty svojho tlaku nepozná, aj keby ho mali vysoký. Ten, kto ho skutočne má, necíti to, ale vystavuje sa riziku ochorení srdcovo-cievneho systému, vzniku krvných zrazenín, ochorení obličiek, očí či vzniku náhlej cievnej mozgovej príhody. Vysokému tlaku sa hovorí aj tichý zabijak, preto je lepšie, aby sme jeho hodnoty poznali.
Príčiny vysokého krvného tlaku sú rôzne. Vo väčšine prípadov však ide o uponáhľaný životný štýl, stresy a na to nadväzujúce zlé stravovanie a nedostatok pohybu. Najmä nezdravé potraviny sú pre organizmus veľkou záťažou a príčinou zdravotných problémov. A to všetko môžeme už pri náznakoch zvýšenia tlaku ovplyvniť vzornou disciplínou a prírodnou medicínou, aby sme nemuseli celoživotne brať lieky, ktoré majú aj vedľajšie účinky.
Vitamín C
Najlepším prírodným liekom na vysoký tlak je pravidelná konzumáciu vyšších dávok vitamínu C, ktorý má antioxidačné vlastnosti a pomáha pri tvorbe a obnove látok na cievne tkanivá. Ľudský organizmus si nevie vitamín C sám vytvárať, preto ho musíme prijímať z vonkajších zdrojov. Najvyšší obsah vitamínu C majú z dostupných plodín šípky (1 200 mg v 100 g plodu) a rakytník rešetliakový (450 mg v 100 g), ďalej kiwi, citrusové plody, čierne ríbezle, jahody, jablká, broskyne, zelené korenie, petržlen, brokolica, ružičkový kel, kapusta, zemiaky, paradajky. Najväčším prirodzeným zdrojom vitamínu C je však slivka Terminalia ferdinandiana, austrálskymi domorodcami nazývaná „billygoat plum“ (obsahuje 5 000 mg vitamí-nu C v 100 g).
Aj Malpighia glabra (višňa acerolová), ktorej domovom je Južná Amerika, Západná India a Karibská oblasť, oplýva množstvom vitamínu C (do 4 500 mg v 100 g ovocia). Optimálny krvný tlak podporíme aj horčíkom a vitamínmi skupiny B na podporu zdravých ciev.
Z liečivých bylín sú proti vysokému tlaku vhodné napríklad levanduľa alebo exotické lapacho. Vnútorná kôra stromu lapacho je starým liečebným prostriedkom Inkov. Čaj sa pripraví z dvoch čajových lyžičiek, ktoré 5 minút varíme v litri vody a po uvarení necháme vylúhovať aspoň 15 minút.
Cesnak
Jedným z najznámejších účinkov cesnaku je, že čistí krv a cievy od usadeného vápnika, znižuje krvný tlak a redukuje cholesterol rozpúšťaním tuku. Denné konzumovanie surového cesnaku a cibule počas dlhšej doby zvyšuje imunitu a chráni celý organizmus pred parazitmi aj pred rakovinou o astmou. Pomáha aj pri čiernom kašli, tuberkulóze, chrípke, prechladnutí a infekčných ochoreniach. Kedysi ho dávali deťom proti hlístam a užíval sa aj pri vredoch v tráviacom trakte.
To, čo robí cesnak cesnakom, je jeho silná aróma, ktorú spôsobujú zlúčeniny síry a práve tie majú unikátne zdravotné účinky a okrem iného bránia krvným doštičkám v zrážaní. Nie každý človek znáša surový cesnak, preto dobrou správou je, že jeho účinky sa nestrácajú ani po tepelnej úprave.
Cesnakovo – citrónový elixír
Potrebujeme 5 citrónov, ktoré umyjeme v teplej vode, dobre vyutierame a nakrájame keramickým nožom na kúsky, a 30 strúčikov cesnaku, ktorý očistíme, prekrojíme na polovičky, zmixujeme spolu s citrónmi na kašu, vylejeme do 1 litra vody, necháme prejsť varom, odstavíme, precedíme cez sitko, nalejeme do fliaš a odložíme do chladničky. Nápoj pijeme denne, 2 cl pred jedlom, buď ráno pred raňajkami, alebo pred obedom.
Túto lacnú a neškodnú liečivú kúru by mal človek opakovať každý rok. Zápach a cesnakovú vôňu vôbec necítiť a účinok sa prejaví naplno. Už po 3 týždňoch pitia pocítite v tele príjemné omladenie. Po 3 týždňoch užívania by mal človek kúru na 8 dní vynechať a potom v nej opäť 3 týždne pokračovať. Ťažkosti postupne miznú, človek sa cíti sviežo, niekomu sa zlepší dokonca zrak a sluch, vylieči sa paradentóza a dokáže zaspávať bez tabletky. Podstatné však je, že sa vyčistili cievy, upravil krvný tlak a umožnilo sa srdcu ľahšie pracovať.
Dvojnásobný nositeľ Nobelovej ceny Linus Pauling (1901 – 1994) viedol výskum vitamínu C. V posledných rokoch sa začal zaujímať hlavne o možnú úlohu vitamínu C v preventívnej liečbe atrosklerózy a publikoval zaujímavý dokument o použití lyzínu a vitamínu C na úľavu od angíny pectoris. Stal sa obhajcom vtedy kontroverzného pravidelného užívania vitamínu C proti mnohým chorobám, vrátane rakoviny. Vo svojej knihe How to ive longer and feel better (Ako dlhšie žiť a lepšie sa cítiť) napísal, že optimalizácia výživy doplnkami, predovšetkým vitamínom C, môže viesť k tomu, že priemerný ľudský vek sa predĺži o 25 až 35 rokov a že vysokej staroby sa človek dožije v optimálnej telesnej kondícii, v plnej psychickej a fyzickej aktivite a duchovnej sviežosti. Známy je aj jeho výrok, že starnutie sa začína vo väzive a aj tam vitamín C veľmi pomáha, lebo podporuje vznik kolagénu bez toho, že by sa s ním zlučoval.
Vedec sa dožil úctyhodného veku – 93 rokov. V roku 1993, rok pred smrťou, podstúpil rádioterapiu karcinómu prostaty a povedal, že vitamín C zadržal nástup jeho rakoviny na dvadsať rokov. Toto tvrdenie nebolo síce overené, ale prečo mu neveriť?