Starí čínski lekári nám ponúkli radu. Po výdatnejšom obede urobiť tristo krokov. Zrejme, aby sme rozpohybovali to, čo sme práve do žalúdku dostali. Aj Francúzi majú svoje špecifikum – obedujú dlho a pomaly s neodmysliteľným pohárom vína.

Keby sme si od Číňanov aj Francúzov zobrali aspoň niečo z ich spôsobu stravovania, mnohým ťažkostiam spojených s trávením by sme sa vyhli. Ale my nie. Jedlo nahádžeme do seba, posadíme sa k počítaču na ďalšie štyri-päť hodín a žalúdok nech sa trápi. Neuvedomujeme si to hádam aj preto, že bolesť a problémy neprichádzajú hneď. Ohlásia sa po rokoch. A môžu spôsobiť mnohé komplikácie. K tomu nám dopomôže nevhodná kombinácia jedál a ďalšie faktory. Žalúdočné vredy sú väčšinou spojené s jedlom a bolesti sú sezónneho charakteru. Hlásia sa zvyčajne na jar a na jeseň. Uľaví sa nám iba vtedy, keď vyvrátime obsah žalúdka. Bolesť býva periodická, rytmická a chronická. Pri vredoch zvyčajne chudneme.

Môže za to helikobakter?

Príčiny vzniku vredov žalúdka je viac, nie sú jednoznačné, ale čoraz väčší význam sa pripisuje mikroorganizmu Helicobacter pylori. Okrem toho je to pôsobenie tráviacich štiav (kyseliny chlorovodíkovej, pepsínu, žlčových kyselín), ktoré poškodzujú stenu hornej časti tráviaceho systému, najčastejšie v dvanástniku, žalúdku a pažeráku. Ak sa poškodí len sliznica, hovoríme o eróziach, ale ak je poškodenie hlbšie, vznikajú vredy. Ochorenie postihuje až 10 percent populácie, mužov 2- až 3-krát častejšie než ženy. 

Rizikovými faktormi sú: krvná skupina O, chronické ochorenie pečene a pľúc, užívanie salicytatov a nesteroidných anitreumatík, fajčenie, pitie kávy, hlavne na lačno a nevhodná životospráva.

vredy žalúdka

Ako predídeme ťažkostiam?

• Konzumáciou stravy bohatej na vlákninu, pravidelným stravovaním, dostatkom nočného spánku, obmedzením alkoholu a fajčenia.

• Neutralizáciou kyslého žalúdočného obsahu, potlačením sekrécie kyseliny chlorovodíkovej a vyhubením Helicobactera pylori. 

• Aplikáciou liekov s ochranným účinkom na sliznicu. 

• Pitím alkalických stolových vôd, obmedzením čiernej kávy a čierneho čaju nalačno. 

• Obmedzením užívania nesteroidných antireumatík a prípravkov s obsahom kyseliny acetylsalycilovej. 

• Liečbou komplikácií (krvácania, perforácie vredu, obštrukcie lúmenu tráviaceho systému).

Pomôžme si

Vredy, či už žalúdočné alebo dvanástnikové, dokážu potrápiť. Bolesť utlmujeme liekmi, ale skúsiť môžeme aj vyskúšanými kúrami, ktoré zmierňujú bolesť a niekedy vred vyliečia.

Upokojujúce kúry 

Harmančekovo-ľanová: V mažiariku roztlčieme 4 lyžice ľanových semienok, zalejeme ich litrom 70 stupňov teplej vody a necháme 15 minút lúhovať, potom scedíme a zmiešame s harmančekovým záparom. Urobíme si ho tak, že 4 lyžice harmančeka zalejeme štvrť litrom vriacej vody. Ráno na lačno vypijeme dve šálky odvaru a ľahneme si na chrbát. Po desiatich minútach si ľahneme na ľavý bok, potom 10 minút na pravý a nakoniec 10 minút na brucho.

Kapustovo-zelerová: Kilogram hlávkovej kapusty pokrájame, trochu osolíme, necháme postáť, rozmixujeme a vytlačíme šťavu. To isté urobíme s väčšou hlávkou zeleru. Šťavy zlejeme, dáme do chladničky a užívame 3-denne po 100-200 ml.

Rady starej mamy

Obklad i čaj: Zelenú kôru z dreva bazy čiernej, ktorá sa nachádza pod hnedou, povaríme v mlieku, do teplého odvaru namočíme handričku a priložíme na žalúdok. Necháme pôsobiť čo najdlhšie. Zároveň pijeme trikrát denne pred jedlom čaj z repíka (na 3 dcl vriacej vody l lyžička repíka, 5 minút  lúhujeme). Predtým si dáme po lyžičke medu a masla.

Obmena: Polievkovú lyžicu semien z ľanu dáme do 3 dcl vody a 5 minút pomaly varíme. Teplý odvar použijeme ako obklad na žalúdok aj viac dní po sebe. Predtým si dáme postrúhané jabĺčko s medom.

Trojtýždňová kúra: Prvý týždeň si počas dňa prikladáme na žalúdok obklady z teplého bieleho vína, druhý týždeň teplú ražnú múku v plátennom vrecúšku a tretí týždeň teplú postrúhanú a na masti udusenú kŕmnu repu.

Helikobakter 

Mnohí o tom možno ani nevieme, že v našom žalúdku žijú tisícky helikobakterov. Údajne ich má každý druhý-tretí človek. Sú to malí votrelci, ktorí nám znepríjemňujú život. 

Helicobacter pylori je tyčinková baktéria s niekoľkými plieskajúcimi bičíkmi na konci tela. Je drobná a „oblieka“ sa do hlienu, ktorý ju chráni pred útokmi kyseliny chlorovodíkovej a tráviacich enzýmov. Baktéria žije v samotnom žalúdku svojho otroka. Pravidelne ho týra, pri tom rafinovane využíva jeho vlastné obranné mechanizmy. V súčinnosti s kyselinou chlorovodíkovou a tráviacim enzýmom pepsínom dokáže v sliznici žalúdka alebo dvanástnika narobiť nepekné zápalové zmeny, takže vznik príslušného vredu na seba nedá dlho čakať. V záverečnej fáze skazu neraz dovŕši zhubný nádor. Zbaviť sa helikobaktera dokáže jedine gastroenterológ. Gastrofibroskopiou, prístrojom pozostávajúcim z čiernej hadičky, ktorú vám cez ústa posúva do žalúdka a gastroskopom na konci hadičky si posvieti na žalúdok a dvanástnik, aby zistil, prípadne vylúčil vredy, nádory či zápaly. Odoberie i vzorku zo sliznice na histologické vyšetrenie. Ak sa prítomnosť helikobaktera potvrdí, čaká ho trojnásobný atak v podobe liekov a antibiotík, ktoré by mali obmedziť tvorbu žalúdočnej kyseliny a zlikvidovať helikobaktera . Liečba trvá dva-tri týždne. Pri oslabenej imunite sa  helikobakter zvyčajne znovu vráti.

Predchádzajúci článokMED – NÁŠ NAJSLADŠÍ LIEK
Ďalší článokČOKOLÁDA A ČO O NEJ MOŽNO NEVIETE..