Čokoláda patrí k najžiadanejším potravinám na svete a ročný obrat z jej predaja predstavuje miliardové hodnoty. Ale postupne. Tak, ako mnoho iných potravín či vecí, aj čokoláda má svoju históriu. Jej príbeh sa začal písať v 15. storočí, kedy španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz priviezol znalosti o výrobe horúceho povzbudzujúceho nápoja „xocolatl“, čo v indiánskom jazyku znamená ovocie a voda.

Čokoládu mohli piť iba aristokrati

Pri dobývaní Mexika Cortézovi zachutila čokoláda vyšľahaná do lahodnej peny, ktorá sa podávala na slávnosti pri stretnutí s vládcom Aztékov – Montezumom. Kakaové bôby boli veľmi vzácne, a preto z nich vyrobený čokoládový nápoj mohli piť iba panovníci. Pôvodná receptúra prípravy tohto nápoja spočívala v rozomletí plodov zeleného kakaovníka, následným zahustením kukuričnou múkou a dochutením vanilkou a čili korením.  

Čokoláda sa stala v Európe veľmi cenným nápojom dodávajúcim energiu a pôsobiacim ako afrodiziakum. V 16. storočí čokoláda prenikla do Francúzska a stúpala na svojej popularite. Najskôr sa pila ako horký nápoj v bohatších vrstvách spoločnosti (králi, šľachtici, meštianske salóny).

Sladká až od roku 1876

V roku 1876 Švajčiar Daniel Peter prišiel s nápadom pridať do čokolády mlieko s cukrom, a tak sa zrodila prvá mliečna čokoláda. Najobľúbenejšou cukrovinkou sa čokoláda stala o štyri roky neskôr vďaka Švajčiarovi R. Lindtnovi, ktorý vynašiel konšovací (miešací) stroj.

Čokoláda sa sprvoti podávala ako afrodiziakum

Tabuľková čokoláda, ako ju poznáme v dnešnej dobe, vznikla začiatkom 19. storočia vďaka Holanďanovi C. Houtenovi, ktorý vynašiel prvý lis na oddeľovanie kakaového masla od kakaa. Počas druhej svetovej vojny bola čokoláda denným prídelom pre vojakov ako zdroj energie.

V súčasnosti sa produkuje nespočetné množstvo variácií čokoládových výrobkov. Viac ako inokedy ich odlišuje kvalita a spracovanie. Kto jedol kvalitnú čokoládu od renomovaného výrobcu vie, že jej chuť a vôňa sú neopísateľné a vôbec sa nedá porovnávať s čokoládou zakúpenou v bežných predajniach. Ak by ste chceli skúsiť čokoládu par excellence, ako tip môžme uviesť ZAX CHOCOLATE. Je vyrábaná ručne a na jej výrobu je používaná francúzska čokoláda Varhola a talianski výrobcovia čokolády Domori a Crea. Až budete mať možnosť určite ochutnajte lahodné ZAX bonbóny a pralinky alebo jemnú chuť tabuľkovej čokolády. Originálne čokoládové kreácie má na starosti čokoládová majsterka Zsuzsa, ktorú zdobí niekoľko medzinárodných ocenení.

Psychológia o čokoláde 

Čokoláda ovplyvňujúca

Čokoláda dlhodobo ovplyvňuje ľudský mozog. Potvrdil to výskum amerických neurológov zverejnený v prestížnom časopise Science. Pri vášnivých milovníkoch čokolád zaznamenali pomocou počítačovej tomografie preukázateľné zmeny v určitých oblastiach mozgu. Vedci však nepoznajú presný mechanizmus.

Čokoláda zlepšujúca náladu

Kúzelná čokoládová látka theobromín – alkaloid s podobnými povzbudzujúcimi vlastnosťami ako kofeín, má navyše aj euforizujúce účinky. Nielenže povzbudzuje mozgovú činnosť, ale aj zlepšuje duševnú pohodu a zmierňuje depresívne nálady.

Čokoláda obšťastňujúca

Čokoládový fenyletylamín je rovnaký ako ten, ktorý sa v nemalom množstve vylučuje v mozgu zamilovaných. Preto asi býva jedným z „prvých liekov“ na zlomené srdce práve čokoláda.

Čokoláda „inšpirujúca“

Európanov čokoláda zaujímala spočiatku hlavne ako afrodiziakum. V 18. storočí ju preto francúzske šľachtičné s obľubou nechávali servírovať svojim milencom. Aj preslávený záletník a zvodca Giacomo Casanova tvrdil, že za svoje úspechy vďačí čokoláde, a markíz de Sade sa o nej zmieňuje vo všetkých svojich knihách.

Čokoláda pomáhajúca 

Vedci dokázali, že horká čokoláda znižuje krvný tlak. Látky, ktoré táto sladká pochúťka obsahuje, totiž znižujú riziko srdcových chorôb a chránia telo pred rakovinovým bujnením. Ukázalo sa, že endorfíny z čokolády výborne fungujú aj ako krátkodobé riešenie bolestí hlavy.

www.zaxchoco.sk