fbpx
Home GASTRO PREČO ZBOŽŇUJEME ČOKOLÁDU?

PREČO ZBOŽŇUJEME ČOKOLÁDU?

0
PREČO ZBOŽŇUJEME ČOKOLÁDU?

Čokoláda je jedným z najobľúbenejších pokrmov na svete. Často býva spojená s príjemnými pocitmi, odmeňovaním a obdarovávaním blízkych, je potešením pre všetky zmysly. Nie každý však vie, že čokoláda pôsobí blahodarne nielen na dušu, ale aj na fyzické zdravie. Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa obsahuje antioxidanty, ktoré prinášajú organizmu mnohé zdravotné benefity.

Kvalitná horká čokoláda pozitívne vplýva na ľudský organizmus. Kakao je totiž bohatým rastlinným zdrojom antioxidantov, ktoré majú blahodarné účinky. Priaznivé fyziologické účinky v dôsledku antioxidačného pôsobenie sa prejavujú predovšetkým pri znižovaní vysokého krvného tlaku a ochrane srdca a ciev

čokoláda je dôležitým zdrojom horčíka, ktorý v súčasnosti slabo zastúpený v bežnej strave

Zloženie kakaa

Kakao obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je dôležitým zdrojom horčíka a organickej síry v prírode. Je to významné aj z toho dôvodu, že horčík je v súčasnosti mimoriadne slabo zastúpený minerál v bežnej strave. Jeho deficit v organizme vedie k častému výskytu srdcových chorôb. Z medicínskeho hľadiska je kakao plodinou s najbohatším obsahom antioxidantov – obsahuje približne 10% flavonoidných antioxidantov, čo je dvojnásobné množstvo v porovnaní s červeným vínom a trojnásobné množstvo v porovnaní so zeleným čajom. Antioxidanty v surovom kakau sú mimoriadne prospešné, pretože sú vysoko stabilné a ľudský organizmus ich vie veľmi dobre využiť. 

Milovníci čokoládových dobrôt vedia, že chutných čokoládových výrobkov je dnes už nespočetne veľa. A podobne veľa je aj výrobcov čokolády. Každý si, ale musí tú svoju čokoládu nájsť sám. Je to podobné ako pri značke vina, cigár, značke auta a pod. Ak by ste chceli skúsiť čokoládu par excellence, ako tip môžme uviesť ZAX CHOCOLATE. Je vyrábaná ručne. Na jej výrobu je používaná francúzska čokoláda Varhola a talianski výrobcovia čokolády Domori a Crea. Až budete mať možnosť určite ochutnajte lahodné ZAX bonbóny a pralinky, alebo jemnú chuť tabuľkovej čokolády. Originálne čokoládové kreácie má na starosti čokoládová majsterka Zsuzsa, ktorú zdobí niekoľko medzinárodných ocenení. 

Vďaka svojmu zloženiu je čokoláda cenným antidepresívom, navodzujúcim dobrú náladu, pocit šťastia a spokojnosti vrátane ľahkých afrodiziakálnych účinkov.

Pozitívne účinky čokolády

Kakao a z neho vyrobená čokoláda majú na ľudský organizmus stimulujúce a povzbudzujúce účinky. Čokoláda je odjakživa spájaná s láskou, potešením, uvoľnením a pocitmi šťastia. Chemické látky, ktoré sú za tieto blahodarné účinky čokolády zodpovedné, sa nazývajú anandamid, arginin, dopamin, tryptofanfenyletylamin. Anandamid je endogénny kanabinoid prirodzene prítomný v ľudskom mozgu, prinášajúci pocity blaženosti a uvoľnenia. Arginín je považovaný za prírodnú viagru. Tryptofan je esenciálna aminokyselina, ktorá je prekurzorom serotonínu, neurotransmitera spôsobujúceho pozitívnu náladu. Fenyletylamín kvôli svojim povznášajúcim účinkom mnoho ľudí pokladá za hormón lásky a šťastia. Z hľadiska chemického zloženia ide endogénny amfetamín, ktorý je syntetizovaný z aminokyseliny fenylalanínu. V mozgu vyvoláva uvoľnenie dopamínu, ďalšieho neurotransmitera, ktorý pozitívne ovplyvňuje myslenie a prináša dobrú náladu.

Čokoláda pre pocit šťastia

Vďaka svojmu zloženiu je čokoláda cenným antidepresívom, navodzujúcim dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti, vrátane ľahkých afrodiziakálnych účinkov. Kakao v sebe navyše ukrýva MAO inhibítory (Monoamin Oxidase Inhibitory), ktoré spomaľujú odbúravanie anandamidu a ďalších neurotrasmitterov a zabezpečujú tak ich zotrvanie v krvnom obehu, čo prispieva k dlhotrvajúcej príjemnej nálade. Ak by vás téma čokolády zaujímala viac, odporúčam článok kde je opísaná história čokolády.

www.zaxchoco.com