Po lete prichádza daždivejšie obdobie, listy sa zafarbujú do jesenných tónov čo predurčuje ideálny čas na zbieranie húb, ktoré prináša nielen duševný relax, ale aj plné košíky hríbov. Skvelo chutia hubové polievky a omáčky, hríby sú chutné vyprážané, zapekané aj dusené, no lahodným zážitkom sú aj tie grilované.
Milujete grilovačky? Tie okamihy, kedy môžete spoločne tráviť čas s blízkymi, pritom sa rozprávať, zabávať a vychutnať si dobré jedlo? Neprestávajte grilovať! Prepečenému steaku, grilovanej zelenine či ovociu odolá len málokto. Vábia svojou vôňou, chuťou, no aj družnou atmosférou pri grilovaní. Ak vlastníte gril, ktorý nedymí, stačí vám len prístup k elektrickej zásuvke. Nepotrebujete doň žiadne extra palivo a aj pri náhlej zmene počasia vám umožní dokončiť pokrmy v pohodlí vašej kuchyne.
Vyberajte premyslene
Okrem grilovaných hríbov si mnohí z nás radi pochutia aj na grilovanom mäse. Dôležitou zložkou každej úspešnej grilpárty je jeho výber. Z bravčového mäsa sa dobre griluje krkovička, ale aj pliecko či rebrá, pretože sú šťavnaté a z hovädziny vedie roštenka. Z hydiny sú populárne najmä krídelká, no aj iné časti a obzvlášť obľúbené sú pre mnohých grilované ryby. Nepodceňte však prípravu a mäsko najprv marinujte, alebo dajte do pácu. Olej, čerstvé bylinky a koreniny mu dodajú vynikajúcu vôňu i chuť. Pri tepelnej úprave mäso pokladajte len na rozpálený gril, aby sa rýchlo zatiahlo a neunikla z neho šťava.
Zelenina a ovocie
Nielen ku grilovaným hríbom, ale aj k mäsovým pokrmom sa skvelo hodí grilovaná zelenina. Pri jej výbere sa medze fantázii nekladú. Ideálna je cuketa, špargľa, baklažán, paprika, paradajka a mnoho ďalších plodov. Za povšimnutie stoja aj grilované zemiaky, kukurica a samozrejme syry. Či sa rozhodnete pre tofu, oštiepok, hermelín alebo iné, voľbu neoľutujete. Čo sa ovocia týka, perfektnou bodkou na záver akéhokoľvek menu môžu byť grilované jahody, banány, hrušky, jablká či ananás. A čo by ste povedali na dezert v podobe ovocného špízu s čokoládovou omáčkou? Skvelá predstava, však?