Neverili by ste, ale slivky sa našli v hrobkách starých Egyptanov, aby mŕtvy netrpel hladom. Vždy boli aj súčasťou potravy pre karavány, ktoré týždne putovali po vyprahnutej púšti. Zrejme už vtedy poznali, aká je v nich obrovská zásoba energie. Dnes slivky len vzácne nájdeme na stole v miske s ovocím. Nevieme doceniť ich výživovú hodnotu, akú by si zaslúžili. Pritom svet pozná až dvetisíc druhov sliviek.
Slivky by určite mali mať miesto v našom jedálničku a najmä teraz, keď dozrievajú. Cítili by sme sa lepšie, boli sme sviežejší a mali by sme menej vrások na čele z podráždeného žalúdka, zo zápchy či obezity. Slivky nepatria medzi kalorické bomby, veď 10 dkg tohto ovocia obsahuje až 85 percent vody a má len 210 kJ, no napriek tomu utíšia hlad a pohár slivkovej šťavy prebudí k činnosti črevá.
Spevňujú aj kosti
Okrem vysokého obsahu vody je v slivkách vitamín A, vitamíny skupiny B, ktoré pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, potláčajú dôsledky stresu a náladovosť. Rutín a kvercetín, tieto dve zložky majú antioxidačný účinok, znižujú krvný tlak a pôsobia priaznivo pri častom krvácaní z nosa a ďasien. Obsah vápnika ovplyvňuje pevnosť kostí, draslík chráni pred odvápňovaním kostí a bór pôsobiaci ako prevencia osteo- porózy. Slivky obsahujú tiež fosfor, zinok a horčík. Priaznivo upravujú stav cukru v krvi a to z nich robí skvelú prevenciu pred cukrovkou druhého typu.
Súčasťou farbiva sliviek sú antokyany, ktoré zachytávajú voľné radikály a brzdia starnutie buniek. Nájdeme ich aj v ríbezliach, čučoriedkach a červenej kapuste a všade majú priaznivý účinok na zdravie. Predpokladá sa, že slivky ochraňujú aj pred rakovinou a infarktom.
Sušené slivky
Pri chronickej zápche sú najlepším prírodným preháňadlom, pretože sú veľmi bohaté na rozpustnú i nerozpustnú vlákninu. Ale pozor, sušené slivky patria k potravinám, ktoré obsahujú vyššie množstvo solí kyseliny šťavelovej, ktoré sa môžu koncentrovať v telesných tekutinách, tvoriť kryštály a spôsobovať zdravotné problémy. Ľudia s ochorením obličiek a žlčníka by teda nemali sušené slivky konzumovať. Ležiacim a hospitalizovaným pacientom so zápchou a pri zvýšenom psychickom vypätí sušené a čerstvé slivky pomáhajú. Dokonca sa tvrdí, že starší ľudia, ktorí sa radi opaľujú, by mali vo zvýšenej miere jesť slivky, lebo zabraňujú tvorbe vrások.
![](https://rodinaazdravie.sk/wp-content/uploads/2020/09/slivky1-1024x576.jpg)
Široké využitie
Na kuchynskú úpravu je najlepšie oberať slivky tesne pred dozretím a vydržia čerstvé niekoľko dní. Konzumujú sa čerstvé, sušené, mrazené a zavárané, zo zrelších a mäkkých plodov sa robí šťava a lekvár, pridávajú sa do ovocných knedli, na kysnutý koláč, do bublaniny a pomerne veľké množstvo putuje do sudov na výrobu slivovice.
Pred zmrazením slivky vykôstkujte, polovičky rozložte na podnos a dajte zmraziť. Zmrazené preložte do mikroténových vrecúšok a dajte späť do mrazničky. Pred použitím napríklad na koláč ich nerozmrazujte, boli by ako blato.
Výnimočný je pečený slivkový lekvár. Potrebujete 5 kg sliviek, ktoré vykôstkujete, pomeliete v mäsovom mlynčeku, prilejete 4 dcl octu, premiešate, vylejte na hlbší pekáč a vložíte do rúry. Pri teplote 150 stupňov pečiete 2,5 hodiny s občasným premiešaním. Potom prisypete kilo cukru (môžte i menej), premiešate a pečiete ešte hodinu, masu však treba častejšie premiešať hlavne po okrakoch. Hotový a ešte horúci lekvár naložíte do pohárov, zatvoríte a prevrátite. Po vychladnutí odložíte do špajze.