Zelenina, ako vzácny zdroj vitamínov, enzýmov, minerálnych látok a stopových prvkov by nemala chýbať v každodennom jedálničku. Čerstvá je ideálna ku konzumácii vo forme príloh a šalátov, no v lete aj ako skvelý výživný nápoj.
Zeleninové šťavy sú nielen zdravé, ale aj lahodné. Najbohatším zdrojom provitamínu A – karoténu je surová mrkva, ktorá obsahuje aj vitamín B, C, D, E a K. Z minerálnych látok obsahuje organicky viazaný vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síru. Mrkvová šťava je účinným prostriedkom prevencie chorôb – zvyšuje odolnosť organizmu. Je základnou zložkou mnohých lahodných miešaných nápojov. Karotén obsahuje žlté farbivo, ktoré sa počas pitia mrkvovej šťavy dostáva aj do kože a sfarbuje ju do žlta. Je to len prechodný, neškodný jav, ktorý po čase samovoľne mizne. Mrkvovú šťavu je možné kombinovať aj so šťavami z inej zeleniny. Ideálne sa k nej hodí zeler, petržlen, špenát, alebo zemiaky.
Plus pre zdravie
Mrkva, zeler, petržlen a špenát sú bohaté na draslík. Tieto zeleniny sú zásadotvorné, preto rýchlo neutralizujú prekyslenie žalúdočnej šťavy, ako aj celého organizmu – odstraňujú jednu z hlavných príčin vzniku civilizačných chorôb. Petržlen obsahuje aj vápnik, fosfor, horčík, mangán a vitamín C. V kombinácii s mrkvovou šťavou, alebo v zmesi so šalátovou, špenátovou a zelerovou šťavou napomáha liečiť obličkové problémy, očné choroby a menštruačné poruchy. Napriek tomu, že červená repa obsahuje len malé množstvo železa, je pokladaná za výborný krvotvorný prostriedok. Obsahuje provitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok, okrem železa, obsahuje aj draslík, horčík, síru a fosfor. Zbavuje organizmus toxických látok, je účinným prostriedkom proti anémii, vysokému krvnému tlaku, reumatizmu a klimakterickým ťažkostiam. Výborne chutí v kombinácii s inými šťavami. Šťava zo zemiakov obsahuje škrob, sacharidy, bielkoviny a vlákninu, ktorá podporuje trávenie. No aj na vitamíny je zemiak bohatý – obsahuje vitamín C, B1, B2, B3 a B6. Z minerálov a stopových prvkov sú to predovšetkým vápnik, síra, horčík, draslík, jód a železo.
Zelené šťavy
Zelené listy listovej zeleniny sú extrémne bohaté na chlorofyl, železo a iné minerály. Jedná sa o látky podobné ľudskému hemoglobínu. Hlávkový šalát, žerucha, kel, čakanka, rímsky šalát, červený a zelený listový šalát sú pre ľudské telo výborným zdrojom oxidujúcich enzýmov. Šťava z listovej zeleniny je často odporúčaná vo väčších množstvách anemickým ľuďom na zvýšenie hladiny hemoglobínu v tele a ľuďom, ktorí trpia cukrovkou. Pred odšťavením je potrebné listy opláchnuť pod tečúcou vodou. Následne listy osušte, odrežte ich spodky a rozmixujte. Po oddelení dužiny od tekutiny šťavu okamžite skonzumujte.