Počas leta, ked túžime po osviežení a snažíme sa všemožne ochladiť, aj naša strava by mala byť ľahšie stráviteľná. Tučné a mastné jedlá treba z jedálnička radšej vylúčiť. Určite budeme mať lepší pocit, ak pri nižšej energetickej hodnote bude vyvážená, pestrá, s dostatkom výživných látok.

Príkladom nám môžu byť prímorské krajiny, kde namiesto ťažšie stráviteľných pokrmov z mäsa si v horúčavách doprajú hlavne ryby. Kým celosvetová konzumácia rýb vo svete zaznamenáva rekordnú úroveň, na Slovensku dlhodobo zaostáva pod odporúčanou dávkou. Prispela k tomu nielen naša tradičná kuchyňa, ale aj dostupnosť čerstvého rybieho mäsa.

Pozitívnu zmenu v produkcii kvalitných rýb priniesla na domáci trh spoločnosť AGRO RYBIA FARMA Handlová. V najmodernejšom závode na chov sumčeka afrického v uzavretých halových priestoroch dokáže plne pokrývať dopyt slovenských domácností po čerstvých rybách a výrobkoch z nich, a tým čiastočne tlmiť negatívne vplyvy našich stravovacích návykov.

Mäso sumčeka afrického z Handlovej sa z farmy dostáva na domáci trh pod obchodnou značkou SUMČEK OMEGA. Spotrebiteľov, ktorí už vyskúšali čerstvú celú rybu alebo chladené, mrazené či údené filety, presvedčila kvalita domáceho produktu a opakovane ho zaraďujú do svojho jedálnička. Čerstvé mäsko zo sumčeka afrického je ružovkastej farby, dieteticky vyvážené, vhodné na každodennú konzumáciu so silným dôrazom na zdravie. Je vhodné pri redukčnej diéte, pre ľudí so zdravotnými obmedzeniami, pretože obsahuje len malé množstvo tuku (cca 3,5 – 6,5 %), ale vysoký podiel bielkovín (cca 17,9 %). Je bohaté na 3 a 6 omega mastné kyseliny, znižujúce hladinu cholesterolu v krvi.

Pre porovnanie údená fileta SUMČEKA OMEGA má o 90 % nižšiu celkovú energetickú hodnotu na 100 g hmotnosti ako údená morská ryba a o 250 % nižší celkový obsah tukov. Zároveň obsahuje 2,31 g

nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú pozitívny účinok na ľudský organizmus. Dôležitý je hlavne obsah nenasýtených mastných kyselín z radu omega-3, ktoré nie sú v našej strave dostatočne zastúpené. Ich priaznivý účinok v prevencii srdcovo-cievnych chorôb a úloha pri vývoji mozgu a nervového tkaniva sú pritom vedecky dokázané. Nenasýtené mastné kyseliny sa nenachádzajú vo všetkých rybách, preto ich obsah v sumčekovi africkom zvyšuje význam jeho konzumácie.

Ak ochutnáte mäso SUMČEKA OMEGA, odhalíte výnimočnosť jeho chuti. Je bez typického rybacieho pachu, vhodné pre deti a seniorov, pretože okrem centrálnej chrbticovej kosti už ďalšie kosti, tzv. „ypsilonky“, v ňom nenájdete.

V lete sa pri príprave ľahšie stráviteľných pokrmom odporúča pri spracovaní potravín uprednostniť varenie, dusenie a pečenie. Pri príprave jedál zo SUMČEKA OMEGA nemusíte stáť pol dňa pri sporáku. Výhodou je jednoduchá a rýchla príprava garantujúca zdravé, kvalitné a chutné pokrmy. Pri tepelnej úprave sa mäso nevysuší a pri upečení do chrumkava chutí výborne. Lahodné, šťavnaté mäso s vysokým obsahom bielkovín má povesť kulinárskej špeciality. Je vhodné na rôzne úpravy – pečenie, dusenie aj na letné grilovanie. Výborne chutí na prírodno, v rôznych druhoch cestíčok alebo obalené v bylinkách.

Ak potrebujete bleskovo pripraviť ľahký pokrm k dispozícii sú polotovary SUMČEK OMEGA – obaľovaná fileta, burger alebo mletý rezeň zo sumčeka afrického. Sortiment dopĺňa zmes na špagety s kúskami sumčeka afrického, ktorá zasýti celú rodinu. Ideálnou voľbou na zdravé raňajky s celozrnným pečivom, alebo ako chuťovky na pohostenie priateľov, sú nátierky s kúskami rybieho mäsa – so zeleninou, so zelenou fazuľkou alebo pikantnejšia s hlivou a feferónami. Ak si pre zdravotné obmedzenia musíte odoprieť pravú domácu klobásu, ochutnajte ich zdravšiu alternatívu. Ide o KLARIASKY – jemne údené a výborne ochutené klobásky z rybieho mäsa.

SUMČEK OMEGA patrí medzi najhodnotnejšie, ľahko stráviteľné potraviny živočíšneho pôvodu, vhodné z hľadiska racionálnej výživy a starostlivosti o naše zdravie. Produkty Agro Rybia farma Handlová boli ocenené „Značkou kvality SK“. Svojimi nutričnými a výživovými hodnotami sumček africký oslovil viacerých kulinárov. Zhodujú sa v tom, že lahodná domáca delikatesa si zaslúži výraznejšie zastúpenie na tanieroch slovenských rodín a v jedálnych lístkoch modernej gastronómie.

www.sumcekomega.sk

Cícerové ragú, grilovaný filet sumčeka

Filet sumčeka

800 g    filety zo sumčeka

0,05 l     olivový olej

            hrubo mleté korenie

            údený čierny sezam

Cícerové ragú s paradajkami

50 g      červená cibuľa

400 g    sterilizovaný cícer

100 g    cherry paradajky

100 g    stopkový zeler

0,2 l      smotana na šľahanie

20 g      mäta

            limetka

Na panvici si zohrejeme olej a sprudka opečieme filetu sumčeka. Stíšime oheň, otočíme na druhú stranu a pomaly dopekáme.

Na panvici si zohrejeme olej, pridáme na plátky nakrájanú červenú cibuľu, na kúsky nakrájaný stopkový zeler, osolíme a podlejeme smotanou na šľahanie. Pridáme sterilizovaný zeler a necháme zredukovať. Stiahneme z ohňa, ochutíme na jemno nakrájanou mätou a premiešame.

Predchádzajúci článokPremeňte svoju kúpeľňu a WC na domáci wellness s novými blokmi Bref Spa Moments
Ďalší článokZákazníkom McDonald’s sa podarilo vyzbierať 75 396-tisíc na pomoc detským pacientom v slovenských nemocniciach